Uniek zijn als net afgestudeerde

Standard

Als communicatiestudent kijk ik weleens naar vacatures in de communicatiebranche. ”We zoeken naar iemand met een vlotte pen, die zelfstandig kan werken, verstand heeft van social media en minstens twee jaar werkervaring heeft.” Wacht even. Wat? Daar sta je dan met je diploma net op zak. Ikzelf vind dat je als werknemer jongeren niet zou moeten vragen naar hun ervaring, maar ze juist ervaring moet bieden. Alleen zo komen net afgestuurde studenten aan de bak en krijgen zij de kans om zich te ontwikkelen. Hoe kun jij er dan voor zorgen dat je toch opvalt om in aanmerking te komen voor een baan?

Jezelf ‘uniek’ genoeg maken is niet makkelijk. Als eerste is het heel erg belangrijk om te weten wie jijzelf bent, waar je goed in bent en waarvoor je wilt staan. Of, zoals je dat mooi zegt: ‘’Een lege huls kun je niet verkopen.’’ Vraag eens aan anderen wat zij onderscheidend aan jou vinden. Zo is het veel makkelijker om jezelf te ‘verkopen’. Maar probeer jezelf niet te veel te ‘verkopen’. Mensen die een product, in dit geval jezelf, verkopen kunnen erg vermoeiend zijn. Probeer menselijk te blijven en je oprechtheid vast te houden. Doe jezelf ook niet anders voor dan je in het echt bent. Als je van nature niet zo’n verteller bent, doe dat dan ook niet. De kans is groot dat je dan snel onnatuurlijk overkomt.

Als tweede is het belangrijk om connecties te maken en netwerken op te bouwen. Zo kom je veel makkelijker een bedrijf binnen. Daarbij staat het ook goed als je een groot netwerk hebt. Als je trouwens denkt dat dit vooral weggelegd is voor mensen met een vlotte babbel die alle borrels aflopen, dan heb je dat fout. Hierbij dus een mini-spoedcursus netwerken.

Je kunt enorm veel mensen benaderen: familie, vrienden, kennissen, collega’s, medestudenten, docenten, buren, noem maar op. Docenten en medestudenten zitten in hetzelfde vakgebied zoals jij. Er is een grote kans dat jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Docenten hebben ook al vaak een groot netwerk en weten meestal precies bij wie ze moeten zijn om jou een handje te helpen. Ook een vriend of familielid kan soms onverwachts een goede connectie voor jou hebben. Bij mij was dat het geval in het tweede jaar toen ik opzoek was naar een stage. Het lukte mij niet om een stage te vinden, totdat ik erachter kwam dat een vriendin van mijn tante veel voor mij kon betekenen. Wees dus ook niet bang om aan mensen te vragen of zij iemand kennen die jou eventueel kan helpen. Een uitgebreid netwerk is soms dichterbij dan jij denkt.

Daarbij is netwerken in de loop van de jaren steeds makkelijker geworden. Tegenwoordig hebben wij social media. LinkedIn is natuurlijk de ultieme voorbeeld van een social medium waarop jij makkelijk kunt netwerken. Maar ook een tweet op Twitter is zo gestuurd. Je hoeft dus niet telkens te gaan lunchen of borrelen om je contact te houden met je netwerk, zoals ze dat vroeger deden.

Onthoud wel dat netwerken van twee kanten moet komen. Benader je netwerk niet alleen maar omdat jij hulp nodig hebt, maar bied ook soms hulp aan. Vertel iemand over die ene vacature als jij weet dat diegene opzoek is naar iets.

Als laatste wil ik mee geven dat het in de communicatiebranche van belang is om bepaalde dingen goed voor elkaar te hebben als je opzoek bent naar een baan. Het is heel erg belangrijk, dat als je netwerken opbouwt met LinkedIn, dat je profiel er dan ook verzorgd uitziet. Hou je profiel up-to-date en houd het zakelijk. Gebruik geen selfie of vakantiefoto als profielfoto. Een professioneel uitziende foto, die iemand anders van je maakt, werkt het beste.

Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief er mooi uitzien. Communicatiemensen zijn over het algemeen wel creatief en daarom is het ook wel leuk om een goed opgemaakte brief te hebben. Dit geeft een goede eerste indruk aan de werkgever en het laat gelijk zien hoe jij bent. Tegenwoordig zie je heel veel leuke infographic-achtige cv’s en motivatiebrieven met bijvoorbeeld bolletjes die aangeven hoe goed je in iets bent.

Over cv’s gesproken: als je ooit vrijwilligerswerk hebt gedaan, is dat leuk om dat op je cv te zetten. Ook dit laat zien hoe je bent. Mij is het zelfs een keer overkomen dat ze bij een stagegesprek zeiden: ‘’Eigenlijk vonden wij jou nog te jong om aan te nemen als stagiair, maar door het vrijwilligerswerk in een derdewereldland en de ervaring die je vertelt daar te hebben opgedaan, lijk jij ons heel erg volwassen.’’ Bonuspunten dus.

Als laatste kijken sommige bedrijven naar hoe jij het doet op social media. Dit ligt er echt aan bij wat voor bedrijf jij opzoek bent naar een baan, maar anders is het goed om je social media up-to-date te houden.

Wees dus goed voorbereid, voordat je aan het avontuur van een job vinden begint. Kom erachter wie jij nu echt bent en ga netwerken en wees niet bang om contact te leggen met bepaalde mensen die jou kunnen helpen. Je weet nooit waar dat naartoe kan leiden. Hou je LinkedIn en andere social media goed bij en zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief er picobello uitzien. Zo maak ook jij, als net afgestudeerde communicatiestudent, kans op een droombaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s