Het huidmodel

Standard

Dierproeven is een onderwerp dat bij sommigen mensen erg gevoelig ligt. De plaatjes die erbij komen kijken zijn heftig en het doet pijn dat al die martelverhalen niet verzonnen zijn, maar vandaag deze dag echt gebeuren. Gelukkig is de wetenschap inmiddels zover dat er huidmodellen kunnen worden gemaakt. Zo hoeven minder dieren te lijden als proefdieren voor cosmetica.

Meestal blijft er huid na cosmetische operaties, zoals borstverkleiningen en buikwandcorrecties. Hiervan kunnen levende huidmodellen worden gemaakhuidt. Er kan een model gemaakt worden met alleen opperhuid om bijvoorbeeld irritatie of corrosie van een bepaalde stof te testen. Er kunnen ook volledige huidmodellen gemaakt worden waarmee je processen in de huid kunt bestuderen. Bijvoorbeeld het effect van cosmetische crèmes. Ook kunnen de huidmodellen worden gebruikt voor het bestuderen van ziektes zoals huidkanker. Er kan onderzocht worden welke medicijnen of stoffen een remmend effect hebben op kwaadaardig gedrag van kankercellen. Deze testmodellen zijn een alternatief voor dierproeven en kunnen leiden tot de vermindering en gedeeltelijke vervanging van proefdieren in onderzoek. Proefdierresultaten zijn niet zo betrouwbaar als proeven die echt op de mensenhuid zijn gedaan en daarom is er vanuit de industrie al heel lang vraag naar deze betrouwbare, menselijke huidmodellen. Door subsidie van de overheid en de industrie heeft het onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum het model inmiddels zover ontwikkeld dat het klaar is om door meerdere bedrijven te gaan gebruikt worden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum was al bezig met het ontwikkelen van huidmodellen. Al in de jaren tachtig werd er naar huidmodellen onderzocht. Die modellen bestonden meestal maar uit één laag: de opperhuid. Professor El Ghalbzouri, van het Leids Universitair Medisch Centrum, maakte een unieke structuur met zowel opperhuid als lederhuid. Voor het maken van de huidmodellen werd toen gebruikt gemaakt van collageen geïsoleerd uit rattenstaarten. Inmiddels zijn voor het ontwikkelen van de huidmodellen gelukkig geen proefdieren meer nodig. Er zijn meerdere investeerders en bedrijven geïnteresseerd in de techniek die binnen het Leids Universitair Medisch Centrum is ontwikkeld. Het huidmodel kan al snel in de praktijk worden gebruikt. Met het model is een globale en snelle screening mogelijk van heel veel stoffen. Op die manier kan men snel zien welke stoffen wel of niet kansrijk zijn. Voor de stoffen die kansrijk zijn kan dan een extra onderzoek worden gedaan, dit meestal met een diermodel. Hier gaat het dan nog maar een bepaald aantal stoffen, wat zorgt voor minder dierproeven. Het onderzoek met huidmodellen is hiermee nog niet afgerond. Er zijn nog enorm veel ziektes waar de Universiteit van Leiden een huidmodel voor willen ontwikkelen, zodat zo veel mogelijk dierproeven worden vermeden. Ook willen zij het huidmodel verder ontwikkelen, zodat er ook kan worden getest op medicijnen, producten en chemicaliën. Voordelen van het huidmodel zijn dus dat het betrouwbaarder is, omdat de huid van een mens is en het is veel goedkoper dan een diermodel. Ook is het  model gemakkelijk aan te gebruiken voor allerlei soorten onderzoeken.

De Europese Cosmeticarichtlijn heeft in 2013 alle dierproeven die worden gebruikt voor het testen van ingrediënten voor cosmetische verboden. Zij stimuleren dan ook het onderzoek naar een alternatief voor dierproeven. De industrie weet al jaren dat dit verbod eraan zat te komen. Ook zij verlangen dus naar een alternatief. L’Oréal heeft al vanaf 1998 geïnvesteerd in het ontwikkelen van een opperhuidmodel als alternatief voor het testen van irriterende en bijtende stoffen op konijnenogen. Grotendeels zullen bedrijven zelf investeren voor dierproefvrije modellen. Ook zullen veel bedrijven de ontwikkeling en onderzoek daarvan uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven of aan wetenschappelijke instituten, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ik ben benieuwd wat de toekomst van de wetenschap ons en de proefdieren te bieden heeft. Zelf hoop ik dat er gauw genoeg aangename en werkende alternatieven zijn, omdat ik het enorm zielig vind dat dieren de dupe zijn van producten die wij graag willen hebben.

ratten

Bronnen:

http://assets.kennislink.nl/upload/128484_391_1109262630524-scholieren2.pdf

http://www.nkca.nl/3v-alternatieven/aanleiding-3v-alternatieven/maatschappelijke-wetenschappelijke-en-economische-ontwikkelingen/

http://www.nu.nl/lifestyle/4324843/cosmetica-verkocht-binnen-eu-voortaan-dierproefvrij.html

http://docplayer.nl/4729280-Communiceren-over-dierproeven-en-3v-alternatieven.html

http://www.stichtinginformatiedierproeven.nl/categorie/dierproeven-en-alternatieven/page/9/

http://www.nkca.nl/3v-s-in-de-praktijk/implementatie/abdoelwaheb-el-ghalzouri-levende-huidmodellen/

https://proefdiervrij.nl/projecten/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s