Kijk uit, de grote overstroming komt eraan

Standard

Een paar weken terug leek mij het een goed idee om de documentaire ‘Before the flood’ te kijken. Tijdens de documentaire gaat Leonardo DiCaprio (acteur en milieuactivist) naar plekken zoals de Noordpool, gletsjers en tropisch regenwouden. Hier praat hij met natuurkundigen, politicus en andere milieuactivisten. De hoofdgedachte van de documentaire is klimaatverandering. Ik heb de documentaire gekeken, omdat ik hoopte meer te leren over klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen.

Ituin-der-lustenn dit artikel bespreek ik de belangrijkste punten uit de documentaire. In de openingsscene laat Leonardo DiCaprio het schilderij ‘De tuin der lusten’ van Jheronimus Bosch zien. DiCaprio vertelt dat het schilderij in drie delen is verdeeld en dat die drie delen gelijk staan aan met het leven op aarde. In het eerste deel zie je hoe de aarde er in het begin uitzag: er was vrede en iedereen, dier en mens, was gelijk. In het tweede deel van de schilderij gaan wij mensen slecht met onze aarde om. Wij zijn meer druk met onszelf dan met de natuur om ons heen. In de derde en laatste deel zie je de aarde, zoals DiCaprio denkt dat het nu aan het worden is. Een aarde vol problemen, ruzie en vernietiging.

Eerst gaat DiCaprio naar de Noordpool. Daar ziet hij hoe snel het ijs smelt. Als wij daar niks aan doen is er in 2040 geen ijs meer op de Noordpool. Ook Groenland zal snel verdwijnen.

In Miami, Florida, ziet DiCaprio de problemen van de stijgende waterspiegel. In Miami bouwen ze pompen en ze leggen de straten hoger. Inmiddels heeft dit al meer dan 400 miljoen dollars gekost. Al dit geld komt van de bevolking, die belasting betaald. Zo kom je gelijk bij het volgende probleem: politici moeten de belasting verhogen om overstromingen te voorkomen, maar als ze dit doen zijn ze niet geliefd door de bevolking. Nu zeggen sommige politici dat de klimaatverandering niet serieus moet worden genomen. Alleen maar zodat ze populair zijn bij de bevolking en meer stemmen krijgen.

China is de grootste milieuvervuiler van de hele wereld. Hier ziet DiCaprio de gevolgen van de industrialisatie en vervuiling. De hoeveelheid steenkool die in Beijing wordt gebruik staat gelijk aan de hoeveelheid die in heel Amerika bij elkaar gebruikt. Veel Chinezen maken zich ook grote zorgen en dragen dus mondkapjes. Niet verassend dus, dat er in China het meest wordt geprotesteerd tegen klimaatverandering.

Na China te hebben bezocht, gaat DiCaprio naar India. India staat op de derde plaats van grootste vervuilers van de wereld. Meer dan 300 miljoen mensen hebben hier geen toegang tot elektriciteit, wat gelijk staat aan de bevolking van de United States. Ze zijn daar ten einde raad: 30% van de bevolking heeft geen elektriciteit en toch staat India in de top 3 grootste vervuilers van de wereld. Hoe los je dit probleem op?

Zoals ik al zei stijgt de waterspiegel steeds meer. Dit zorgt er ook voor dat eilanden gaan verdwijnen. Ook de bewoners van de Palau eilanden hebben hier last van. Het duurt niet lang meer of ook zij moeten hun huis verlaten, omdat de natuur hen dwingt. Zo zie je maar weer dat de mensen die het minst vervuilen het meest last hebben van de milieuvervuiling. De mensen daar voelen zich dan ook vergeten: ‘’Wat hebben wij gedaan dat we dit verdienen?’’

Koraalriffen in de oceaan vergaan door milieuvervuiling. Een biljoen mensen leven van vis en vis kan niet leven zonder koraal. Oftewel, zonder koraal geen werk voor een biljoen mensen. Een biljoen mensen zonder geld en eten. Klein detail: koraal neemt CO2 in zich op en stabiliseert zo het klimaat.

palmpolieOok bomen nemen koolstofdioxide in zich op, maar wij mensen kappen de bomen om voor meer ruimte voor bijvoorbeeld landbouw. Dit zorgt voor een enorme koolstofuitstoot. In Indonesië worden bossen gekapt om ruimte te maken voor palmolieplantages. Wij, in het westen, gebruiken deze palmolie in onze producten, zoals eten, vaatwasmiddelen, make-up en veel meer.

Er zijn enorm veel klimaatvluchtelingen. Deze vluchtelingen hebben hun huis verlaten door hitte of overstromingen. Obama zegt: ‘’Wat maakt mij bang voor de toekomst? Klimaatvluchtelingen. Mensen vetrekken uit hun land, omdat het niet meer veilig is. Dit is een nationale veiligheidskwestie en niet alleen maar een milieukwestie. Dit is waarom wij nu actie moeten ondernemen. We moeten mensen onderwijzen. Er is geen enkele reden om dit probleem nu niet meteen op te lossen.’’

Deze documentaire was voor mij een echte eyeopener en ik raad het iedereen aan om het te kijken. Nooit heb ik zo beseft wat voor probleem klimaatverandering is. Waarom zouden we onze kinderen laten leven op een aarde die wijzelf hebben vervuild?

 

Bronnen:

Bedrock

Documentaire ‘Before the flood’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s